rss about

Led-lampor och belysning

Ledbutik.se
handbook
podcast

Brandfarliga lampor

Bränder som orsakas av belysning ökat markant de senaste åren. Modet med att installera halogenspotlights tros vara orsaken till detta. De senaste dagarna har man kunnat läsa om en minigris som vällt en lampa och orsakat en lägenhetsbrand. Detta tillbud slutade lyckligtvis utan allvarligare skador.

En halogenlampa blir mycket varm efter mycket kort tids användning. Temperaturer omkring 200 grader är ingen ovanlighet. Det är därför mycket viktigt att installationen utförs fackmannamässigt. I värsta fall kan en brand uppstå med förödande resultat. Om belysningen är installerad på felaktigt sätt kan det uppstå problem med försäkringsbolagen.

Många villaägare installerar själv 12V-halogenspotlights och om de ej har kunskaper om installation av halogenlampor kan problem uppstå i framtiden. Då en lampa installeras är det viktigt att en skyddsburk används så att isolering ej faller ned på lampan. Vidare gäller det att skydda kringliggande material. Torrt trä kan antändas vid så låga temperaturer som 80 grader. Bränder orsakade av belysning kostar svenska försäkringstagare årligen 200-300 miljoner kronor.

För att minska detta problem finns en mycket enkel lösning. En LED-lampa blir aldrig varmare än 50-60 grader och kräver därför mycket liten luftspalt. De enorma skyddsburkar som används för halogenspotlights behöver ej i samma utsträckning användas. Det man bör tänka på vid installation av en LED-spotlight är att luft kan cirkulera fritt kring lampan. En skyddsspalt på 1-2 cm är tillräckligt.

Andra fördelar med LED-belysning är den långa livslängden, ca. 25 000 timmar, det är mer än 12 gånger så lång tid som en halogenlampa. Bara detta täcker en stor del av LED-lampans kostnad. Därtill förbrukar en LED-spotlight endast 3W vilket motsvarar 25-30W halogenlampa. På att byta en lampa sparar du således över 25W för varje timme lampan används.

Vid normalt användande är en LED-lampa oftast återbetald inom 2-3 år. vilket innebär att du under lampans livslängd sparar 100-tals kronor. Utöver den vinst du gör i rena pengar minskar koldioxidsutsläppen och din påverkan på växthuseffekten LED-belysningen är även fri från kvicksilver och bly. Därtill skapar du ett brandsäkrare hem för dig och din familj.

LED-spotlight med GU10-sockel 3x1W

LED-spotlight med GU10-sockel 3x1W blir aldrig varmare än 60 grader. Brandsäker belysning

Andra bloggar om: , , , , , ,

Andra poster om: , , , , , ,

4 Responses to “Brandfarliga lampor”

 1. 20 mars 2017 at 16:58

  Michael says:

  Hittade denna sida efter att min LED-lampa börjat flimra, ryka och lukta elbrand. Som tur var satt jag bredvid och kunde stänga av och dra ur kontakten. Detta skulle aldrig ha hänt med en gammal hederlig glödlampa. Modellen heter Megaman LED Classic 11Watt 80mA MM21016 LG1511dv2. Varning för den!

 2. 12 november 2017 at 1:29

  Roffe says:

  Intressant att tydligen även LED-lampor kan ”ställa till det” – skall hålla mig på avstånd från Megaman-lampan.
  Men mitt förtroende för glödljuslampor är också synnerligen begränsat. För ett tag sedan upptäckte jag att skyddskåpan för min belysning i torktumlaren var bränd och deformerad. Vi närmare undersökning hade glödljuslampan gått sönder men de båda ändarna på glödtråden hade råkat lägga sig så att de fick en partiell kortslutning över en av glödtrådshållarna (så lampan lyste fortfarande men med betydligt högre ljusstyrka). Detta ledde till att lampan fick ca 30 % högre effekt – (precis på gränsen så att inte glödtråden brinner av och släcker lampan för gott) – vilket lett till en mycket stor brandrisk.
  Därför framstår LED-lampan som ett bra alternativ men jag vill gärna övertyga mig om att jag inte gör ont värre. Har nu förstått att ca 65°C synes vara maxtemperatur för LED-lampor – och frågan är vad som händer därefter.
  Innebär det att lampan kan börja brinna eller går den sönder (och därmed bli ofarlig). Eller begränsas det hela till att ljusutbytet och kanske livslängden sänks? Någon som vet?
  Mvh Roffe

 3. 27 februari 2019 at 7:14

  A Dalin says:

  Hej min led lampa i köket började också att flimra och ryka och lukta bränt jag satt i köket så jag tog skruvad ur den den var het
  fick använda handskar det var en ANSLUT 6 watt tur att jag satt i köket lampan brukar vara på slagen hela tiden när vi är borta också för att det ska var lite ljust i köket.

 4. 12 mars 2019 at 17:37

  Per Bååth says:

  Hej,
  En av ledlamporna från Biltema (9,5W) i vår takkrona började ryka och lukta bränt. Det är en lampa vi brukar hålla tänd om vi åker ifrån huset under en kortare tid. Som tur var satt vi i rummet och kunde släcka lampan snabbt. Porslinet i nedre delen av lampan var glödhett.
  Mvh, Per

Kommentera:

support