news notice

Led-lampor och belysning

Ledbutik.se
suggest

Butiksbelysning med Led-lampor fördelar och nackdelar

Att använda led lampor som butiksbelysning har både för- och nackdelar. Vi är dock övertygade om att de positiva aspekterna väger tyngre och att byta till led lampor som butiksbelysning är rätt väg att gå.

Många äldre led-lampor hade ofta dålig kvalitet på ljuset, vilket gjorde att produkter i butiken visades i fel färger. De led lampor som du hittar på vår hemsida för butiksbelysning har samtliga mycket hög färgåtergivning Ra eller CRI vilket gör att produkters färger visas korrekt. Se vår e-handel >>>.

Modern butiksbelysning med 30W CoB-diod

Modern butiksbelysning med 30W CoB-diod

Andra fördelar att använda led lampor är att det är enkelt att skapa ett riktat ljus. LED-lampor har ofta linser framför sina dioder vilket gör att man enkelt kan skärma av onödigt ljus och rikta det dit man bäst behöver det. Givetvis är den minskade energianvändningen med led lampor den främsta orsaken till varför man bör byta till ledlampor som butiksbelysning. Något som ofta glöms bort är att lysdioder avger minimalt med värme jämfört mot halogenlampor eller som klassisk butiksbelysning med metallhalogen. Dessa lampor når temperaturer på över 200°C. Att byta till en led-lampa minskar kylbehovet i lokalen. I en butikslokal räknar man ofta med att man behöver kyla bort halva belysningseffekten, med andra ord har man en 100W lampa behöver man samtidigt spendera 50W på att kyla bort överskottsvärme.

Med ledlampor i butikslokalen kan man enkelt anpassa ljuset efter enskilda behov. En livsmedelsbutik efterfrågar oftare ett varmare ljus för att på så sätt skapa en aptitligare kött- eller grönsaksdisk, medans en klädbutik optimalt bör ha en neutralvit färg för att på så sätt med sin butiksbelysning skapa ett ljus som är så nära solljuset som möjligt.

Nackdelar med led som butiksbelysning?

Den kanske främsta nackdelen med ledlampor är den initialt höga investeringskostnaden. Att köpa en kvalitetslampa med lysdioder för en butikslokal kan kosta upp emot 2000 kr, men om man ser det över en längre tidsperiod är den initialt höga investeringskostnaden snabbt återbetald. redan efter ett par års användning når kalkylen break even och belysningen börjar spara pengar jämfört med traditionella metallhalogenlampor (MH). Jämfört mot halogenlampor är besparingen ännu högre.

En annan nackdel med ledlampor i butikslokal kan vara att man måste ha en fungerande kylning. Det är viktigt att LED-lampor inte blir för varma. Man brukar rekommendera att en led-lampa inte blir varmare än 55-60°C. Högre temperaturer än detta gör att livslängden på lysdioden förkortas. Detta är kanske den främsta orsaken till att man avråder från led-lampor i vissa utrymmen så som till exempel bastu.

Något som av vissa kan upplevas negativt med led butiksbelysning är att lampan är en hel armatur. Den dagen lampan går sönder buter man inte ljuskällan utan hela armaturen. Dock gör energibesparingen att det fortfarande är lönsamt. En lysdiod för butikslokaler ska i genomsnitt hålla 40 000 timmar. Det gör att lamporna behöver bytas i intervall om ca 8 år vid normalt användande. Efter en så pass lång tid som 8 år kan det ändå vara dags att se över sitt ljusbehov och fördelen är då att man får en ny modern armatur med ännu bättre ljus anpassat för affärslokalen.

LCC-analys, visar på energibesparing

Vi kan hjälpa er att ta fram ett underlag som visar på total besparing under lampans hela livslängd, med våra LCC-analyser, Livscykelkalkyl åskådliggör vi på ett tydligt sätt total besparing med att byta ut befintlig belysning till led butiksbelysning. Redan  efter 1-2 års tid är investeringen återbetald i form av energibesparing. Därtill får man även ett bättre klimat i butiks- affärslokalen och ett ljus som exponerar produkter mycket tydligt.

Kontakta oss gärna om ni vill ha mer information om hur vi på Ledbutik.se kan hjälpa er.

LED butiksbelysning, affärslokal

Led butiksbelysning, exempel före/efter 680W besparing

 

international

Kommentera:

privacy
site-map
international